Meni
Big image above content

Angažman

FORMIRANJE CIJENE, AUTORSKA PRAVA, LICENCE

Proces formiranja cijene za određeni posao nije nimalo mističan, no ipak cijenu uglavnom nije moguće iščitati s nekog službenog cjenika, kao što je to možda slučaj kod nekih drugih djelatnosti. Cijenu svakog posla formiraju tri glavna  faktora, a to su: vrijeme provedeno na snimanju (vremensko trajanje, radni dan/vikend, noć/dan), zahtjevnost produkcije odnosno postprodukcije (kao i broj angažiranih ljudi) i namjena finalnog proizvoda (odnosno licenciranje prava).

Pojašnjenje:  snimanje u trajanju 2 sata radnim danom daje uvijek nižu baznu cijenu od 2 sata snimanja vikendom po noći. Istu baznu cijenu ne mogu imati niti poslovi koji se odrađuju u ENG stilu, odnosno s kamerom na ramenu i mikrofonom u ruci i oni poslovi koji zahtijevaju upotrebu steadicama, 4k snimanje, slider ili pak video kran. Ista stvar vrijedi i za postprodukciju. Razlika je, primjerice, u montaži TV reportaže u trajanju od 4 minute (koja je najčešće gotova u vremenskom trajanju manjem od pola termina montaže) te primjerice montaža vjenčanja gdje je finalni proizvod višestruko dulji i u kojem su snimljeni sati sirovog materijala.

Što se tiče licence; prilikom dogovaranja posla bitna je informacija za koju svrhu klijentu treba proizvod (video ili fotografije). Ukoliko je za vlastite promotivne svrhe tvrtke ili osobe naručitelja (TV, društvene mreže, mediji i sl.) cijena je uvijek niža nego ukoliko se proizvod daje na neograničeno korištenje trećim stranama, ukoliko je proizvod namijenjen za daljnju prodaju ili distribuciju te ukoliko klijent traži sirovi raw materijal za kasniju upotrebu i korištenje materijala za neke druge svrhe.

U svakom slučaju, javite se i Goran će sasvim sigurno pronaći prihvatljivo rješenje za vas. Prije kontakta pokušajte sami sebi postaviti ova pitanja; kad i u kojem trajanju mi je potrebno snimanje/fotografiranje? Okvirni opis finalnog proizvoda (primjeri itd.) i za što vam treba finalni proizvod, tj. koja mu je svrha.  Budući da neki poslovi imaju iste poveznice, a klijenti slične želje (poput primjerice vjenčanja) za takve poslove već postoje predefinirani paketi.

filmska i video produkcija

filmska i video produkcija

Snimanje događanja, vjenčanja, promotivnih filmova, glazbenih spotova i sl. Bilo da tražite jednog čovjeka ili čitavu produkciju za veliki projekt.

VIDEO MONTAŽA I POSTPRODUKCIJA

VIDEO MONTAŽA I POSTPRODUKCIJA

Imate već snimljene materijale? Posjedujete bogatu video arhivu vlasite tvrtke i želite od toga napraviti film? Tražite montažera? Uz točan opis želja i potreba moguće je odraditi kompletnu postprodukciju, koja uključuje montažu, audio obradu, animaciju, grafiku, titl, naraciju i slično.

FOTOGRAFIJA

FOTOGRAFIJA

Trebate fotografije proizvoda, događanja, ili primjerice korporativne portrete? Dobit ćete "ključ u ruke”, od planiranja, provedbe pa do obrade i isporuke fotografija na mediju po želji.